26 Eylül 2016 Pazartesi

PİLAVLAR VE DOLMALAR, Buhara pilavı Mercimekli pilav Mısırlı pilav

                                                               BUHARA PİLAVI;

                                                        MALZEMELER

600,Grm kuşbaşı et
2,  su bardağı pilavlık pirinç  ( bir yemek kaşığı tuz  ıslatmak için)
1,Su bardağı haşlanmış nohut
2,Baş kuru soğan
1/2 Çay bardağı  zeytin yağı + 3  yemek kaşığı tere yağı

1 , yemek kaşığı tuz
yarım ,Çay kaşığı karışık  baharat,1,Çay kaşığı kara biber
3, Su bardağı  sıcak et suyu


HAZIRLANMASI

1.ETİ düdüklü t
encereye alın 4 parmak geçinceye kadar su doldurun tuzunu ekleyin  kaynamaya başlamadan etin köpüğünü alın  kapağını  kapatın   düdüğe çıkınca 13 dakika sonra altını kapatın havasının kendiliğinden inmesini bekleyin .Etimizi fazla dağıtmadan pişiriyoruz.

Bu arada
Pirincimizi 30 dk kadar kaynamış tuzlu suda beklemeye  alıyoruz





2. Dar tabanlı tencereye z, yağını alıyoruz  yarım halka doğradığımız soğanları  pembeleşinceye kadar kavuruyoruz 
haşlanmış etimizi kevgir yardımı ile süzüyoruz  soğanla birlikte  hafif kızarıncaya kadar kavuruyoruz .



3,Daha sonra haşlanmış nohutu ilave ediyoruz baharatları ekleyip  bir süre daha kavuruyoruz etli harcı tencere tabanında eşit düzenliyoruz.


4,Pirinci yakayıp süzdükten sonra düzgün bir şekilde  üzerine  yayıyoruz  sıcak et suyunu yavaşça ilave edip  kısık  ateşte pilavımızı suyu çekinceye kadar pişiriyoruz




 5,Tere yağını yakmadan kızartıp pişen pilavın üzerine döküyoruz 
biraz  bekledikten sonra  kapağını kaldırıp yuvarlak düz tabanlı geniş  servis  tabağını üzerine kapatıp tencereyi ters çeviriyoruz servis anına kadar öylece beklemeye alıyoruz 
servis anında tencereyi yavaşça kaldırın  et  ve nohutlar üstte pirinçler altta kalacak 
 şık bir görüntü elde etmiş eliyoruz  aynı zamanda çok nefis bir pilavımız  servise  hazır .



AFİYET OLSUN  :)

Not ; ben kullandığım pirinç cinsine göre su miktarını verdim sizler  kullandığınız pirin cinsine göre suyunu ayarlayabilirsiniz.









MERCİMEKLİ PİLAV

MALZEMELER

1,5,Çay bardağı yeşil mercimek
3,Çay bardağı  pilavlık iri bulgur
2,Yemek kaşığı  tere yağı   yarım çay bardağı zeytin yağı
1,Baş  kuru soğan   bir yemek kaşığı kırmızı pul biber , bir tatlı kaşığı tuz.

HAZIRLANMASI

Mercimeği  yıkayın ılık suda  bekleterek ıslatın 3, saat kadar     bulguru   yıkayın  mercimekle  beraber süzün.
Soğanı  yemeklik doğrayın zeytin yağı ile  birlikte pembeleşinceye   kadar kavurun  biberini ekleyin
mercimek ve bulguru ekleyin biraz kavurun üzerini  bir parmak aşacak kadar sıcak suyunu ekleyin  tuzunu  ilave edin   pilav suyunu çekinceye  kadar pişirin
 Tere yağını köpürünce ye kadar kavurun    üzerine dökün   pilavı demlenmeye  bırakın daha sonra  servis yapın .

AFİYET OLSUN

Ayrıca bu pilavı düdüklü tencerede de yapabilirsiniz   düdüğe çıktıktan   beş  dakika sonra kapatın tencerenin altını  havasını  aldıktan sonra tere yağını ekleyebilirsiniz.









MISIRLI PİLAV

MALZEMELER

1,5,Su bardağı  pilavlık baldo pirinç

1,Su bardağı  haşlanmış  mısır  ( ben  mısırı kendim  haşlıyorum hazır  kullanmıyorum)

2, Yemek kaşığı tere yağı bir tatlı kaşığı  tuz  + bir yemek kaşığı tuz  iki buçuk su bardağı kaynamış su

HAZIRLANMASI

İlk  önce mısırları    haşlayarak  hazırlayın , daha sonra

Pirinci derin bir kaba alın  bir yemek kaşığı  tuz ekleyin üzerini aşacak kadar sıcak su ekleyin    20 , 30  dakika kadar  bekletin    bol su ile yıkayın  süzün.
Tere yağını tencereye alın eritin  pirinci ekleyin üç dakika  kadar kavurun mısırları  ilave edin üzerine  iki buçuk su bardağı sıcak suyu ve tuzunu  ekleyin kısık  ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin
 tencerenin üzerine temiz bir havlu kapatın  demlenmeye bırakın


 pilavımız servise hazır  afiyet olsun

:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder